in de media

Het Den Haag van Joe Biden

DEN HAAG CENTRAAL – december 2020

Den Haag is van alle Nederlandse steden DE Amerikaanse presidentenstad. Op de Fluwelen Burgwal had de latere Amerikaanse president John Adams de eerste Amerikaanse ambassade. In de twintigste eeuw bezochten vele Amerikaanse presidenten onze stad. Als diplomatieke hub had Den Haag immers naam en faam opgebouwd, al vanaf de Gouden Eeuw.

John F. Kennedy liet eind jaren dertig z’n hondje uit op Het Plein en parkeerde er z’n Ford huurauto. Hij vond Den Haag wel een beetje saai! Nee, dan ‘charming’ Bill Clinton. Hij vond de Denneweg de mooiste winkelstraat van Europa en dronk een kopje thee in café-restaurant Schlemmer. Als een relikwie bedekt door stof staat het kleine ding nog steeds uitgestald boven de bar (gratis advies van mij).

Ook de oude Bush en Eisenhower bezochten Den Haag. Vooral die laatste zette onze stad op z’n kop in oktober ‘45. In een trein met nog salonwagens van onder meer Adolf Hitler, zo lees ik in Haagse Tijden, arriveerde hij op het Staatsspoor. De emoties liepen zo kort na de bevrijding hoog op. Alle schoolkinderen hadden een dag vrij gekregen. Tijdens de rijtoer werd hij bedolven onder de bloemen.

Trump bezocht onze stad niet. Waarom zou hij ook?  Hij houdt niet van diplomatie. Als hij Nederland bezocht had, zou hij zich thuis voelen in de Zuidas van Amsterdam tussen de business-hoogbouw en de beurs.

Nee, onze hoop is gevestigd op president Biden. Ik heb al m’n best gedaan. Toen ik met de veelal jeugdige Haagse politieke junkies, de zogenaamde ‘White House Watchers’ in februari de New Hampshire primary bezocht, ontmoette ik in een hotel kandidaat Biden die het bepaald niet goed deed in de peilingen. Er waren dan ook niet veel mensen. Hij hield z’n praatje en na afloop sprak hij met een aantal aanwezigen. Ook met mij. Ik vroeg hem naar Nederland. ‘Prachtig land! Hij had ons land al eerder bezocht.’ Ik nodigde hem uit naar Den Haag te komen als president en hij zei… ‘Yes, of course!’

U kunt nu vast een glimlach niet onderdrukken. Biden zal altijd zo’n vriendelijk ‘ja’ weggeven, zo zal u wel denken.

Maar het ligt hier toch wat anders. Biden is anders dan Trump een vriend van Europa. Zijn buitenlandse politiek zal zich kenmerken door ‘diplomacy first’. Nederland is op het continent van Europa de meest trouwe bondgenoot van de Verenigde Staten. En Den Haag de perfecte diplomatieke hub tussen Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië.

Wedden dat Biden in de komende 4 jaar Nederland en dus Den Haag bezoekt?! Hier voelt hij zich thuis. Deze Iers-Amerikaanse ‘Kennedy van Delaware’, zoals hij in z’n jonge jaren genoemd werd, laten we een alcoholvrij biertje drinken in onze Ierse pubs.  En we brengen de van origine jurist uiteraard naar het Vredespaleis. Als in het Obama-tijdperk minister Clinton en de generaals om extra troepenversterkingen verzochten, was Biden steevast tegen. Hij had spijt van zijn stem voor de Irak-oorlog en heeft zich voorgenomen sowieso eindeloze oorlogen te voorkomen. Biden is voorstander van het vreedzaam beslechten van geschillen, dus Den Haag met z’n hoven en tribunalen is voor hem ‘the place to be’. 

Zijn adviseurs hebben al aangegeven dat de nieuwe president de sancties tegen medewerkers van het Internationaal Strafhof zal opheffen. Amerika wordt geen lid maar wil wel, net als onder Obama, constructief met het hof samenwerken.

Alvast welkom president Biden. ‘You are very welcome!’


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.